Aksjer med kvartalsvis utbytte 2024: En guide til å investere i utbytteaksjer

Thomas Grønvold

Updated on:

Oslo Børs

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter.*

Aksjer med kvartalsvis utbytte er aksjer som kan gi passiv og stabil inntekt til investorer. Disse aksjene betaler utbytte hvert kvartal (hver tredje måned), og kan dermed være en god investeringsmulighet for de som ønsker å tjene penger på aksjer uten å måtte følge med på markedet hele tiden.

Oslo Børs finnes det flere selskaper som betaler utbytte kvartalsvis. Disse selskapene har ofte en stabil økonomi og god avkastning, og kan dermed være et godt valg for investorer som ønsker å investere i aksjer med lav risiko. Det er også mulig å finne analyser og statistikk om disse selskapene på ulike handelsplattformer, som kan hjelpe investorer med å ta velinformerte beslutninger.

Når man investerer i aksjer med kvartalsvis utbytte er det viktig å være oppmerksom på kurtasje og andre kostnader som kan påvirke avkastningen. Det kan derfor være lurt å gjøre grundige undersøkelser og sammenligne ulike selskaper før man tar en beslutning. Likevel kan aksjer med kvartalsvis utbytte være en god investeringsmulighet for de som ønsker å tjene penger på aksjer uten å måtte følge med på markedet hele tiden.

Vi anbefaler eToro for utbytteaksjer

eToro

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

 logo

eToro er en innovativ tradingplattform som populariserte konseptet med «sosial handel». Her kan investorer kopiere strategier fra suksessfulle tradere, noe som gir en unik blanding av investeringsmuligheter og læring. Med flere finansielle instrumenter som aksjer, ETFs og krypto, gir eToro en komplett investeringsopplevelse.

Fordeler

 • star iconGodt valg for nybegynnere
 • star iconNull kurtasje på aksjer
 • star iconMange forskjellige måter å investere på

Ulemper

 • star iconIkke noe spesielt
Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva er kvartalsvis utbytte?

Kvartalsvis utbytte er en type utbyttebetaling som noen selskaper velger å bruke. I stedet for å betale utbytte en gang i året, kan selskapene velge å betale utbytte fire ganger i året, altså hvert kvartal. Dette betyr at investorene får utbetalt en mindre andel av overskuddet oftere i stedet for en større andel en gang i året.

Når det er sagt – så er det kun utbetalingene som blir mindre. Avkastningen vil være den samme. Forskjellen er bare at man får totalbeløpet (utbyttet) delt i fire utbetalinger fremfor alt på én gang slik som mange selskaper gjør det. Dette er en modell som lenge har vært aktuell i USA, og en del norske selskaper har også gjort dette for å være mer appellerende for internasjonale investorer.

Kvartalsvis utbytte kan være attraktivt for investorer som ønsker å motta jevnlig inntekt fra sine investeringer. Det kan også være en måte for selskapene å vise at de har stabil økonomi og at de forventer å kunne fortsette å betale utbytte jevnlig.

Det er viktig å merke seg at kvartalsvis utbytte ikke nødvendigvis betyr at selskapet har høyere direkteavkastning enn andre aksjer. Direkteavkastning er forholdet mellom utbytte og aksjekurs, og kan variere fra selskap til selskap. Det er derfor viktig å gjøre grundig research og vurdere flere faktorer før man investerer i aksjer med kvartalsvis utbytte.

Noen selskaper velger også å betale månedlig eller årlig utbytte i stedet for kvartalsvis utbytte. Årlig utbytte betyr at selskapet betaler utbytte en gang i året, mens månedlig utbytte betyr at selskapet betaler utbytte hver måned. Hvor ofte utbyttet betales avhenger av selskapets strategi og økonomiske situasjon.

I Norge er det flere selskaper på Oslo Børs som betaler utbytte kvartalsvis. Noen av disse selskapene er Equinor, DNB, Telenor, og Aker BP. Det kan være lurt å undersøke nøye hvilke selskaper som betaler utbytte jevnlig og hvilke faktorer som påvirker utbyttet før man investerer.

Fordeler med aksjer med kvartalsvis utbytte

Aksjer med kvartalsvis utbytte kan være en god investering for de som ønsker å bygge en passiv inntektskilde. Utbytteaksjer gir investorer muligheten til å motta utbytte fra selskapets overskudd på jevnlig basis, vanligvis kvartalsvis. Dette kan gi en forutsigbar inntektstrøm og kan være spesielt gunstig for de som ønsker å supplere sin inntekt eller bygge en portefølje av utbytteaksjer.

En av de største fordelene med aksjer med kvartalsvis utbytte er avkastningen. Siden disse aksjene betaler utbytte jevnlig, kan investorer forvente å motta en jevn og stabil avkastning på investeringen sin. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å bygge en langsiktig portefølje med en jevn avkastning over tid.

En annen fordel med aksjer med kvartalsvis utbytte er at de kan være en del av en større utbyttestrategi. Mange investorer velger å investere i utbytteaksjer som en måte å diversifisere porteføljen sin og redusere risikoen. Ved å investere i aksjer med forskjellige utbyttebetalingsplaner, kan investorer skape en portefølje som gir en jevn og stabil inntektstrøm.

Til slutt kan aksjer med kvartalsvis utbytte være en god måte å investere i selskaper som har etablert en utbyttepolitikk som sikrer aksjonærene best mulig avkastning på egenkapitalen. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å investere i selskaper som har en solid finansiell posisjon og som har etablert seg som ledere i bransjen.

Alt i alt kan aksjer med kvartalsvis utbytte være en god investering for de som ønsker å bygge en passiv inntektskilde eller diversifisere porteføljen sin. Ved å investere i aksjer med jevnlig utbyttebetaling, kan investorer forvente å motta en jevn og stabil avkastning over tid.

Norske utbytteaksjerog alternativer

Utbytteaksjer er en god mulighet for investorer som ønsker å motta jevnlig utbytte fra selskapene de investerer i. Norske utbytteaksjer er spesielt interessante, da mange av disse selskapene har et solid fundament og en langsiktig strategi som gjør dem stabile og pålitelige investeringer.

Shipping

Shipping har lenge vært en bransje kjent for å betale kvartalsvis utbytte. Selv om det er en svært syklisk bransje, så kan investorer forvente høy avkastning i gode tider. Her har Oslo Børs lenge vært en populær destinasjon for shippingselskaper, noe som gir norske investorer god tilgang til nettopp shipping aksjer. Noen populære aksjer i dette segmentet inkluderer;

 • Klaveness Combination Carriers
 • AMSC ASA (tidligere American Shipping Company)
 • Avance Gas Holding Ltd
 • Flex LNG
 • BW LPG

Olje- og gassektoren

Norge er uten tvil en olje- og gass nasjon, men utvalget av energi aksjer på Oslo Børs er ikke spesielt stort. Vi har riktignok noen store selskaper notert på Oslo Børs, men om man ønsker bedre variasjon – kan det være lurt å se utover Norge. Videre er det greit å merke seg at dette er en syklisk industri som følger råvareprisene. Særlig oljeprisen vil ha en innvirkning på hvor mye selskapene tjener over tid. Dette kan være lurt å ta med i vurderingen når man tilfører energi relaterte aksjer i utbytteporteføljen sin. Noen populære aksjer (norske og utenlandske) i dette segmentet:

 • AkerBP ASA
 • Equinor ASA
 • TotalEnergies
 • ExxonMobil
 • Royal Dutch Shell

Eiendomssektoren

For investorer som ønsker en stabil – og relativt defensiv avkastning kan eiendomssektoren være et godt alternativ. Utleieinntekter kan ofte by på bedre forutsigbarhet, og dermed også støtte stabile utbetalinger av utbytte til eierne. Her er det litt variasjon på frekvensen av utbytte – særlig på Oslo Børs. Det kan derfor være aktuelt å heller se til USA hvor man finner et godt knippe eiendomsaksjer med kvartalsvis utbytte. Noen av disse inkluderer:

 • Realty Income
 • Federal Realty Investment Trust
 • American Tower Corporation
 • Prologis Inc

Finanssektoren

Sist, men ikke minst har finanssektoren lenge vært populær for utbytteinvestorer. Her må man gjerne se mot internasjonale selskaper – da de fleste norske banker betaler årlig eller halvårlig utbytte. Særlig amerikanske banker er kjent for kvartalsvis utbytte til investorene sine. Om man ønsker å holde seg til norske selskaper kan DNB og sparebankene være aktuelle, men disse betaler foreløpig årlig utbytte til eierne sine. Skulle du derimot være på jakt etter noen kvartalsvise utbytteaksjer innen finans, kan disse selskapene være aktuelle:

 • JP Morgan Chase & Co
 • American Express
 • Goldman Sachs
 • HSBC Holdings

Amerikanske utbytteaksjer

Oslo Børs har noen gode utbytteaksjer, men det er ofte USA man ender opp med dersom utbytte er fokus. Dette skyldes at selskapene i USA har en langt større tradisjon med kvartalsvise utbytter. Selskapene er også langt større enn de man finner her hjemme – noe som gjerne betyr større forutsigbarhet. For å gi en liten introduksjon til dette har vi trukket frem noen av våre favoritter blant amerikanske utbytteaksjer.

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter.*

Bank of America (NYSE: BAC)

Bank of America Los Angeles

Bank of America er en av de største bankene i verden – og har sitt hovedkontor i Nord-Carolina. Banken har i dag drøyt 10% av alle bankinnskudd i USA, samt er en av de mest aktive bankene på Wall Street. Med en omsetnings på nesten 95 milliarder dollar (2022) er Bank of America en av de absolutt største bankene. En langsiktig eier av banken har vært investoren Warren buffet som gjennom sitt Berkshire Hathaway eier litt over 12% av de utestående aksjene. Selskapet betaler kvartalsvis utbytte til sine eiere og har gjort dette i en årrekke. I skrivende stund har selskapet en direkteavkastning på 3,01% (basert på 2023 tall).

Realty Income (NYSE: O)

Realty Income er et amerikansk REIT-selskap som eier og driver eiendommer. Selskapet betaler utbytte til investorene sine hver måned, og det kan være en god investering for de som ønsker å tjene penger på eiendomsmarkedet. Selskapets portefølje består av langsiktige leiekontrakter med mange av de største selskapene i USA, noe som tilbyr en stabil kontantstrøm for selskapet. Dette har gjort Realty Income til en ‘must-have’ i mange utbytteporteføljer. I skrivende stund har selskapet en direkteavkastning på 4,99% – og de har jevnlig justert opp utbyttet sitt.

Pembina Pipeline (NYSE: PBA)

Pembina Pipeline er et utility selskap som driver med frakt av olje og gass. Selskapet eier et attraktivt nettverk av rørledninger i Nord Amerika og Canada – noe som gir dem en svært forutsigbar kontantstrøm. Videre har nyere regulering gjort det vanskelig å etablere konkurrenter, så selskapet er godt skjermet. Pembina Pipeline har kvartalsvis utbytte, men er litt mer volatil enn andre selskaper på listen vår. Ledelsen er kjent for generøse utbytter i gode perioder, men de er også defensive i nedgangsperioder. Kan absolutt være et godt tilskudd i en portefølje, men forvent litt volatilitet. I skrivende stund gir de en direkteavkastning på 6.24% etter siste justering.

Enbridge Inc

Et annet kanadisk selskap som driver med transport av olje og gass er Enbridge. Dette er et selskap med hovedkontor i Canada, men mye av virksomheten er sentrert i USA. Akkurat som Pembina har Enbridge god forutsigbarhet i virksomheten sin – og de har betalt ned mye gjeld de siste årene. Imidlertid skiller de seg ut i markedet ved at de har en et svært konsentrert nettverk i sentrale områder. Dette har gitt dem en veldig beskyttet posisjon, noe som investorene over tid har fått smake på. I skrivende stund ligger selskapet på 7,23% direkteavkastning som betales ut kvartalsvis til investorene.

Utbyttefond – for deg som vil slippe aksjeplukking

Ønsker du å sette ut jobben med å plukke de beste utbytteaksjene til profesjonelle, kan utbyttefond være et godt alternativ. Da er det profesjonelle forvaltere som bygger porteføljen – og du mottar utbytte basert på dine eierandeler i fondet. Det finnes en rekke ulike fond som betaler ut utbytte kvartalsvis til andelseierne sine, noe som kan være et attraktivt alternativ for deg som vil ha passiv inntekt.

Utbyttefond er en type fond som investerer i aksjer med høyt utbytte. Disse fondene er populære blant investorer som ønsker å motta jevnlige utbetalinger fra sine investeringer. Utbyttefond kan være en god måte å diversifisere porteføljen på, da de vanligvis investerer i flere forskjellige selskaper og bransjer.

Utbyttefond kan ha forskjellige utbetalingsfrekvenser, som månedlig, kvartalsvis, halvårlig eller årlig. Det er viktig å være klar over at utbyttefond ikke garanterer utbetalinger, og at utbytte kan variere fra år til år. Det er også viktig å være oppmerksom på kostnadene knyttet til utbyttefond, som kan være høyere enn for andre typer fond.

Investorer bør gjøre sin egen forskning før de investerer i et utbyttefond, og vurdere faktorer som fondets historiske avkastning, kostnader og investeringsstrategi. Det kan også være lurt å vurdere å spre investeringene over flere forskjellige utbyttefond, for å redusere risikoen og øke diversifiseringen.

Vi anbefaler eToro for utbytteaksjer

eToro

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

 logo

eToro er en innovativ tradingplattform som populariserte konseptet med «sosial handel». Her kan investorer kopiere strategier fra suksessfulle tradere, noe som gir en unik blanding av investeringsmuligheter og læring. Med flere finansielle instrumenter som aksjer, ETFs og krypto, gir eToro en komplett investeringsopplevelse.

Fordeler

 • star iconGodt valg for nybegynnere
 • star iconNull kurtasje på aksjer
 • star iconMange forskjellige måter å investere på

Ulemper

 • star iconIkke noe spesielt
Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.