Beste utbytte aksjer på Oslo Børs

Uansett om du investerer med en lang tidshorisont, eller bare ønsker litt ekstra beskyttelse i volatile tider, kan utbytteaksjer være et godt alternativ for porteføljen din. Forskjellen på utbytteaksjer og andre aksjer er at de gir direkteavkastning til eierne. Spesielt i tider med volatile markeder er det mange investorer som foretrekker høy direkteavkastning på sine investeringer. Dette sikrer at man har en jevn cash flow fra investeringene i form av kontanter som raskt kan investeres videre eller tas ut som avkastning. 

Om vi tar utgangspunkt i listen som Pareto Securities har utarbeidet over selskapene med høyeste direkteavkastning på oslo børs vil de aller fleste se at øverst på listen troner en rekke volatile aksjer. Mange av disse har en eksepsjonelt høy direkteavkastning på grunn av fall i aksjekurs uten at utbytte har blitt kuttet. Topp 5 på listen er dominert av shipping aksjer som er kjent for å være svært sykliske, men også ofte utsatt for store svingninger i dagrater på skipene. De er med andre ord lite egnet for en langsiktig portefølje der stabilt utbytte verdsettes høyt. I denne artikkelen skal vi derfor se litt nærmere på hva en god utbytte aksje er, og ta en titt på det vi mener er de fem beste utbytteaksjene på Oslo Børs for langsiktige investorer. 

Hva er en utbytteaksje?

Det vi kjennetegner som en utbytteaksje er selskaper som betaler ut deler av kontantbeholdningen sin til aksjonærene. Dette er kjent som direkteavkastning og er gjerne basert på selskapets overskudd. Utbytte sørger for at aksjonærene får avkastning på sin investering i form av både utbetaling av overskudd, samt eventuelle kursøkninger på aksjen. Særlig langsiktige investorer verdsetter utbytteaksjer ettersom direkteavkastningen kan reinvesteres og gi en høyere langsiktig avkastning. 

Hvordan finner man gode utbytteaksjer?

Selv om et selskap har høy direkteavkastning betyr det ikke nødvendigvis at selskapet er en god utbytteaksje. Særlig volatile aksjer kan gjerne oppleve å få kunstig høy direkteavkastning etter et brått fall i aksjekurs. Når vi skal finne gode utbytteaksjer lener vi oss derfor på en rekke nøkkeltall fremfor den rente direkteavkastningen (selv om den også har mye å si). Noen av faktorene vi betrakter for å finne gode aksjer er:

  • Dividend yield (Direkteavkastning helst mellom 1,5-7%)
  • Debt-to-equity ratio (gjeldsgraden selskapet har)
  • Selskapets aksjekurs (Vi kjøper gjerne et kvalitetsselskap til en god pris, men å kjøpe på topp lønner seg sjeldent)
  • Payout ratio (Helst under 60% av selskapets overskudd)
  • Historikk (Vi foretrekker 5+ år med økte utbytter)

Ved å vektlegge mer enn bare direkteavkastningen til selskapet kan vi med sikkerhet velge selskaper som leverer stabile utbytter over tid, ikke opplever midlertidig likviditet eller skarpe aksjefall. Ønsker du en mer detaljert oversikt over hvordan finne utbytte aksjer kan du lese en anbefalt artikkel om hvordan velge Dividend Stocks.

Våre fem utbytte favoritter på Oslo Børs

Selv om selskapene på listen vår ikke er de selskapene på Oslo Børs med høyest direkteavkastning, har de over lang tid vist at de kan opprettholde utbetalingene sine selv i utfordrende markeder. Dette er noe vi verdsetter høyt i vår jakt på norske utbytteaksjer og vi har derfor kommet frem til følgende liste av selskaper:

1. Telenor ASA (TEL)

Med en direkteavkastning på 6,2% har Telenor lenge vært en favoritt for utbytte investorer på Oslo Børs. Selskapet er sterkt posisjonert i det nordiske markedet, men har også investert tungt i flere asiatiske land. Selv om investeringen i Myanmar nylig ble skrevet ned til null på grunn av politisk uro, har selskapet flere lukrative avtaler og en sterk cash flow. Ledelsen har lenge hatt høyt fokus på direkteavkastning og vi mener dette vil fortsette også i fremtiden. Med omfattende investeringer i infrastruktur skal det mye til for at selskapets posisjon blir utfordret av nykommere på telemarkedet.

2. DNB ASA (DNB)

Norges største bank kan friste investorer med en direkteavkastning på hele 6,1%. DNB er ikke bare den dominerende banken i Norge, men har også virksomhet i utlandet. Spesielt DNB Markets som er selskapets meglerhus har vist seg å være lønnsomt når stadig flere selskaper og privatpersoner flokker til Oslo Børs. Selskapet har sterke regnskap, lav belåningsgrad og er svært høyt kapitalisert sammenlignet med andre europeiske banker. DNB har en markedsandel på ca 24% av boliglån i Norge, med et rentebilde som ligger an til å stige i nær fremtid mener vi DNB vil fortsette å levere høy avkastning og uten problemer fortsette å drysse penger over sine aksjonærer. 

3. Europris (EPR)

Europris har sakte, men sikkert bygd seg opp et omfattende nettverk av varehus i hele Norge. Selskapet som har spesialisert seg på store kvantum og lave priser ble raskt en favoritt hos prisbevisste nordmenn. Selskapet har til motsetning til øvrige dagligvarebransjen kun produkter i sine butikker som gir overskudd. Aksjen har fortsatt å overraske med stabil avkastning og Europris har lenge tronet blant analytikernes favoritter blant konsument aksjene. Selskapet leverer i dag en direkteavkastning på 5%, og med høye marginer og lav gjeld har selskapet fått en plass på listen vår. 

4. AF Gruppen (AFG)

Entreprenør kjempen AF Gruppen har lenge hatt blant de høyeste direkteavkastningen på Oslo Børs. Selskapet forsterket nylig sin posisjon i markedet når de kjøpte opp Hæhre-Isachsen gruppen. Med en direkteavkastning på 5,3% og en svært stabil pipeline av nye prosjekter har selskapet levert solide overskudd, samt strødd penger i retning av aksjonærene sine. I et marked som blir stadig mer sentrert av store aktører mener vi at AF Gruppen vil fortsette å ha en dominerende posisjon og levere stabil avkastning til sine aksjonærer. Selskapets strukturering med ryddige underselskaper og robuste tall gjør at vi har høye forventninger til at utbyttene fortsetter også i fremtiden. 

5. Orkla (ORK)

Selskapet som er mest kjent for frossen pizza og hygieneartikler har vist seg å være en utmerket hedge mot nedgangstider. Etter at selskapet får en del år siden gikk gjennom en omfattende innsnevring av sin produktportefølje, og endret strategi har selskapet blitt en ekte utbyttemaskin. Vi forventer ingen eksepsjonell vekst på noen av selskapets områder, men heller stabil avkastning og økte utbytter for langsiktige investorer. En stabil majoritetseier i Canica gjør også at selskapet kan tenke langsiktig uten fare for finansiering. En foreløpig direkteavkastning på 3,4% mener vi derfor er attraktivt når det kommer pakket inn i et selskapet med lav belåningsgrad og høy cash flow. 

Bygg din portefølje med utbytte aksjer

Det finnes mer enn 80 forskjellige selskaper på Oslo Børs som betaler ut et utbytte til sine aksjonærer. Som et utgangspunkt anbefaler vi at man velger utbytte aksjer som har en direkteavkastning som ligger høyere enn Norges-Bank sitt inflasjonsmål på ca 2%. På denne måten sikrer du at dine sparepenger har en vekst over inflasjonsmålet. Alle aksjene på vår liste ligger trygt over denne grensen, men det finnes en lang rekke selskaper som ligger både over og under denne magiske grensen. 

Vi anbefaler derfor at man velger aksjer fra forskjellige bransjer slik at man får en høy diversifisering av porteføljen. Dette sikrer stabile utbytter uavhengig av enkelte sektorer som til tider kan oppleve nedgangstider. Våre fem favoritter gir et greit utgangspunkt med eksponering mot telekom, konsum, finans og industri.